wtorek, 19 maja 2015

Spaghetti puttanesca

Spaghetti puttanesca
Autentyczny przepis z Neapolu.
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 4 filety anchois, drobno posiekane
  • 1 mała papryczka chilli, drobno posiekana (lub 1/2 łyżeczki chilli w płatkach)
  • 2 łyżeczka kaparów, odsączonych i osuszonych
  • 8 czarnych oliwek, posiekanych
  • 1 puszka pomidorów w cząstkach (400g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 200 g makaronu spaghetti 3 łyżki oliwy rozgrzać w patelni na ość dużym ogniu. Podsmażać cebulę przez 5 minut, dodać czosnek i anchois. Smażyć przez 1 minutę, rozgniatając anchois drewnianą łyżką.
    Dodać papryczki chilli, kapary, oliwki i pomidory i doprowadzić do wrzenia. Dodać sól i pieprz. Zmniejszyć ogień na mały i gotować przez 10 minut.
    W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
    Gdy makaron będzie al dente, odcedzić i dodać do niego sos z patelni. Wymieszać dobrze. Dodać natkę pietruszki i 1 łyżkę oliwy, wymieszać wszystko delikatnie i podawać