Autentyczny przepis z Neapolu.
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 cebula drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 4 filety anchois, drobno posiekane
- 1 mała papryczka chilli, drobno posiekana (lub 1/2 łyżeczki chilli w płatkach)
- 2 łyżeczka kaparów, odsączonych i osuszonych
- 8 czarnych oliwek, posiekanych
- 1 puszka pomidorów w cząstkach (400g)
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 200 g makaronu spaghetti
3 łyżki oliwy rozgrzać w patelni na ość dużym ogniu. Podsmażać cebulę
przez 5 minut, dodać czosnek i anchois. Smażyć przez 1 minutę,
rozgniatając anchois drewnianą łyżką.
Dodać papryczki chilli, kapary, oliwki i pomidory i doprowadzić do wrzenia. Dodać sól i pieprz. Zmniejszyć ogień na mały i gotować przez 10 minut.
W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Gdy makaron będzie al dente, odcedzić i dodać do niego sos z patelni. Wymieszać dobrze. Dodać natkę pietruszki i 1 łyżkę oliwy, wymieszać wszystko delikatnie i podawać