poniedziałek, 18 maja 2015

Khai Yat Sai – tajski omlet

2 jajka
100g mielonej wieprzowiny
2 łyżki zielonego groszku
olej do smażenia
mała marchewka drobno posiekana
1 szalotka drobno posiekana
1/6 czerwonej papryki pokrojonej w mała kostkę
1 mały pomidor obrany ze skory i posiekany
2 zabki czosnku
łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
łyżeczka sosu ostrygowego
kolendra do przybrania

Przeciśnij przez praskę czosnek.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju dodaj czosnek i pieprz, smaż minutę dodaj mielone mięso i szalotkę. Podsmażaj aż będzie dobrze ugotowane. Dodaj sos ostrygowy, marchewkę, paprykę, groszek i pomidora. Duś na wolnym ogniu aż marchew będzie miękka.
Rozbij w misce dokładnie 2 jajka możesz dodać łyżeczkę mleka. Na średnim ogniu (najwygodniej na patelni do naleśników) rozgrzej trochę oleju. Smaż omlet aż będzie gotowy. Nałóż na środek przygotowane nadzienie. Zawiń brzegi do środka. Przyłóż od góry talerz i obróć omlet na drugą stronę. Natnij jak na zdjęciu i dodaj kolendry.