Wołowina w sosie pieprzowym
250g polędwicy wołowej, pociętej na paski (jeżeli będziemy chińskim
sposobem zmiękczać mięso sodą oczyszczoną, może być mniej ‘szlachetna’
część krówki’
3 łyżki oleju arachidowego
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
świeży imbir (kawałek wielkości kciuka), obrany i pocięty na plasterki
½ czerwonej papryki, pozbawionej nasion i pociętej na paski wielkości kawałków mięsa
½ zielonej papryki, pozbawionej nasion i pociętej na paski wielkości kawałków mięsa
½ cebuli, pociętej na piórka
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
sól do smaku
marynata
1 ½ łyżeczki przyprawy Maggi
½ łyżeczki sosu sojowego
½ łyżeczki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka wina Shaoxing albo sherry
½ łyżeczki skrobi kukurydzianej lub mączki ziemniaczanej
½ łyżeczki oleju sezamowego
½ łyżeczki cukru
Pokrojone mięso oprósz sodą oczyszczoną, dobrze wymieszaj, odstaw na 15 minut a następnie dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą.
Zmieszaj składniki marynaty, zamarynuj mięso i odstaw na 15 minut.
Wlej odrobinę oleju na rozgrzany wok, rozprowadź olej po ściankach (jest
to tzwn. seasoning, który pozwala unikać przywierania potraw do ścianek
woka). Wlej łyżkę oleju i rozgrzej na dużym ogniu. Dodaj wołowinę i
smaż mieszając aż będzie brązowa na brzegach ale ciągle różowa w środku.
Przełóż wołowinę na talerz.
Rozgrzej łyżkę oleju na dużym ogniu. Dodaj czosnek i imbir i smaż
mieszając aż poczujesz ich aromaty. Dodaj paprykę, cebulę i czarny
pieprz, smaż mieszając przez 1-2 minuty.
Dodaj mięso i smaż mieszając aż mięso zrobi się brązowe także w środku (przez około 1-2 minuty)