Wieprzowina na ostro z orzechami nerkowca
1 łyżka półwytrawnego sherry (wermutu)
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
350g chudej wieprzowiny, pokrojonej w 0.5 cm paski
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oleju arachidowego
2 łyżeczki obranego i rozgniecionego imbiru
2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
½ łyżeczki suszonych pokruszonych papryczek chili
1 duża czerwona papryka, pocięta na 0.5 cm paski
1 szklanka uprażonych orzechów nerkowca
Zmieszaj razem sherry, skrobię kukurydzianą i 1 łyżkę sosu sojowego,
następnie dodaj olej sezamowy i wymieszaj. Dodaj polędwicę, obtocz
dobrze w sosie i odstaw na 10 minut.
Zmieszaj razem cukier i pozostałe 2 łyżki sosu sojowego.
Postaw wok na dużym ogniu, wlej 1.5 łyżki oleju arachidowego i
rozprowadź na ściankach woka. Dodaj łyżeczkę imbiru, łyżeczkę czosnku, ¼
łyżeczki chili i smaż mieszając aż do uzyskania aromatu (około 5
sekund). Dodaj
paprykę i smaż mieszając 2 minuty. Dodaj groszek i orzechy nerkowca i
smaż mieszając aż groszek zrobi się miękki (około 1 do 2 minut).
Przenieś warzywa z woka do miski.
Dobrze rozgrzej pozostałe 1.5 łyżki oleju arachidowego w woku. Dodaj
resztę imbiru, czosnku, chili i smaż mieszając aż do uzyskania aromatu
(około 5 sekund). Dodaj polędwicę i smaż mieszając i rozdzielając
kawałki
mięsa, aż do ich zbrązowienia (około 2 do 3 minut). Dodaj warzywa i sos
sojowy z cukrem i wszystko smaż mieszając aż warzywa będą ponownie
gorące (około 1 minuty).
Podawaj z ryżem.