poniedziałek, 18 maja 2015

spaghetti alla carbonara

Za namową znajomych wreszcie postanowiłem założyć blog kulinarny. Jest to prawdopodobnie wynik mojego lenistwa, gdyż nie chciało mi się wysyłać wszystkim chętnym po kolei dokładnych przepisów na dania, które ugotowałem. Więc aby załatwić wszystkich na raz, to proszę bardzo :D
Jest to przepis na włoskie spaghetti alla carbonara
4 żółtka jajek
100g boczku
200g makaronu spaghetti
30g parmezanu (w oryginale twardy ser owczy który u nas jest ciężko dostępny)
szczypta soli morskiej
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
Wstawiamy osoloną wodę na makaron i zagotowujemy,  w tym czasie kroimy boczek na plasterki i dalej na paseczki, makaron gotujemy ok 8-10 minut na al dente.
W międzyczasie na patelni podsmażamy nasz boczek i zdejmujemy z ognia.
Żółtka roztrzepujemy w miseczce dodajemy pieprz, połowę tartego sera i boczek, mieszamy, odcedzamy makaron(nie przelewamy wodą), i dodajemy do miski z masą jajeczną.żółtka powinny zgęstnieć (ściąć się) od ciepłego makaronu.