Pizza a’la tarta
Ciasto:
• 225 g mąki
• 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
• 1 łyżeczka soli
• 1 jajko, roztrzepane
• 2 łyżki zimnej wody
Farsz:
• 6 średnich karczochów w zalewie z oleju słonecznikowego
• świeże i suszone pomidory, pieczarki
• zielone oliwki
• świeży rozmaryn
• olej słonecznikowy
• sól, pieprz
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski i połączyć z masłem na drobnoziarnistą masę,
najlepiej za pomocą miksera, nastawionym na najmniejsze obroty. Dodać
sól, jajko i 1 łyżkę wody.
Wymieszać ręką. Mieszając, dodawać więcej wody, aż ciasto stanie się
jednolite. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce, około 30 minut.
Ciasto rozwałkować i dopasować do formy o średnicy ok 24 cm. Przykryć
folią aluminiową i zapiekać przez 10 minut w 200 stopniach. Następnie
zdjąć folię i piec jeszcze około 12 minut, aż ciasto się lekko zrumieni.
Na wystudzone ciasto nałożyć karczochy, pomidory, pieczarki, zielone
oliwki, posypać rozmarynem. Zapiekać bez folii przez około 15 minut lub
do czasu, aż ciasto stanie się chrupiące.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Tartę po upieczeniu polewam olejem słonecznikowym. Doprawiam solą oraz sporą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu.