poniedziałek, 18 maja 2015

Yam Neua

Yam Neua

300g chudej wołowiny
świeże papryczki chilli, bez pestek, pocięte w plasterki (do smaku, jeżeli ktoś lubi bardzo ostre, można dodać kilka papryczek nawet z pestkami, mniej ostro to 2 papryczki bez pestek)
1 czerwona cebula, pocięta w piórka
garść małych pomidorków, pociętych na ćwiartki
2-3 szczypiorki, posiekane
(opcjonalnie) kilka liści limonki kaffir, pocięte na paseczki
pół trawy cytrynowej, drobno posiekanej
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki kolendry
garstka świeżych liści mięty

Mięso umyj i pokrój w cienkie plasterki w poprzek włókien. Ugotuj i odsącz, zostawiając szklankę wywaru. Do wywaru dodaj wszystkie pozostałe składniki i przybierz liśćmi mięty.