poniedziałek, 18 maja 2015

Ziemniaki z Woka

składniki:
2 duże ziemniaki ok 500g
długie chili bez pestek
3 łyżki octu ryżowego
sól
szczypiorek posiekany
olej arachidowy


przygotowanie:
Zagotuj garnek wody
Ziemniaki obierz i potnij na cieniutkie plastry, potem plastry potnij na słupki. Zajmuje to mniej czasu niż się wydaje, że powinno. Pokrojone wrzucamy do lekko osolonej zimnej wody.
Papryczke chili tniemy na cieniutkie plasterki.
Teraz odcedź ziemniaki i wrzuć do gotującej się wody. Poczekaj aż się zagotuje ponownie i odcedź.
Rozgrzej wok na maksymalnym ogniu, aż zacznie dymić i wlej olej, rozprowadź po sciankach. Wrzuć ziemniaki i papryczkę, smaż kilka minut.
Ziemniaki powinny być cały czas jędrne. Na koniec dodaj ocet, sól do smaku i szczypiorek.