poniedziałek, 18 maja 2015

Kaczka glazurowana miodem

Kaczka glazurowana miodem

1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
2 łyżki klarownego miodu
1 łyzeczka octu czosnkowego (najłatwiej zdobyć go kupując marynowany czosnek)|
2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
1 łyżeczka mielonego anyżu (badianu)
2 łyzeczki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki wody
2 duże filety z piersi kaczki (ok 225g każdy)
Wymieszać sos sojowy, miód, ocet czosnkowy, czosnek i badian.
wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą na gładką pastę i dodać do przypraw.
Piersi kaczki włożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego, dokładnie posmarować marynatą i odstawić do lodówki na noc.
Do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni wstawiamy kaczkę i pieczemy 20-25 minut często smarując glazurą.
Przekładamy kaczkę z naczynia żaroodpornego na ruszt i pieczemy jeszcze ok 3-5 minut, aż glazura ulegnie karmelizacji.
Kaczkę kroimy w cienkie kawałki.