poniedziałek, 18 maja 2015

Ziemniaki w aromatycznym sosie jogurtowym – kuchnia indyjska

1kg drobnych, równych ziemniaków
6 łyżek oleju
2 cebule drobno pokrojone
łyżka posiekanego imbiru
2 łyżeczki mielonego kminu
4 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
łyżeczka kurkumy
szczypta pieprzu cayenne
łyżeczka garam masala
3 średniej wielkosci pomidory bez skóry, posiekane
3/4 szklanki jogurtu
150ml śmietanki
łyżka soli

Obierz ziemniaki i włóż do miski z zimną wodą, zostaw na 10-30 minut aż stracą trochę skrobi.
Na patelnie wlej 5 łyżek oleju. Rozgrzej na dużym ogniu. Ziemniaki osusz papierem kuchennym i smaż przewracając na patelni aż zrobią się złoto-brązowe, około 10 minut. Zdejmij z patelni. Dodaj resztę oleju i cebulę. Na średnim ogniu podsmaż cebulę aż zrobi się karmelowo-brązowa. Dodaj imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, garam masalę, pieprz cayenne i smaż jeszcze minutę.
Dodaj pomidory, jogurt, sól i ziemniaki. Ziemniaki muszą leżeć w jednej warstwie. Zmniejsz ogień i gotuj delikatnie 35 minut. Sos powinien zacząć kleić się do ziemniaków. Teraz dodaj śmietankę i sprawdź czy nie trzeba jeszcze dosolić.