Chop Suey
400 g wieprzowiny (najlepiej polędwicy), pociętej na cienkie paseczki (mniej niż 0,5 cm) – może też być pierś kurczaka
marynata:
2 łyżki wina Shaoxing (lub wytrawnego sherry albo innego wytrawnego alkoholu jak wermut)
4 łyżeczki sosu ostrygowego
1 łyżeczka białego pieprzu
sos:
350 ml bulionu z kurczaka (tradycyjnie już przestrzegamy przed używaniem
polskich kostek rosołowych, które z polskimi przyprawami zmieniają smak
azjatyckich dań. Jeżeli nie macie azjatyckiego bulionu w proszku,
pogotujcie skrzydełka kurczaka przez godzine, tylko z kawałkiem imbiru i
szalotką)
1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki sosu ostrygowego
ewentualnie sól do smaku
pozostałe składniki:
4 łyżki oleju arachidowego
3 ząbki czosnku posiekane
1 cebula posiekana
2 łodygi selera naciowego, pociętego na 2 cm kawałki
1 duża marchew, starta na dużych oczkach tarki
2-3 liście kapusty pekińskiej, pociętej na 3 cm kwadraty
kiełki fasoli mung
½ czerwonej papryki
½ zielonej papryki
olej sezamowy do smaku
250g chińskiego makaronu pszennego (mie)
przygotowanie:
Zmieszaj składniki marynaty, zamarynuj mięso i wstaw do lodówki
najlepiej na godzinę. Zmieszaj bulion z kurczaka ze skrobią i sosem
ostrygowym i ewentualnie posól jeżeli nie będzie wystarczająco słone.
W dużej patelni podgrzej 2 łyżki oleju arachidowego (na dużym ogniu) i
dodaj czosnek i cebulę i smaż 2-3 minuty aż cebula się zeszkli, uważaj
by ich nie przypalić. Dodaj mięso razem z marynatą i smaż aż mięso
będzie gotowe. Przełóż na talerz.
Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie.
Ponownie podgrzej na tej samej patelni 2 łyżki oleju, dodaj pozostałe
składniki (oprócz oleju sezamowego) i smaż aż trochę zmiękną (4-5
minut). Dodaj mięso i wlej bulion ze skrobią i sosem ostrygowym.
Zagotuj, sos powinien zgęstnieć. Skrop wszystko olejem sezamowym do
smaku (kilkanaście kropel wystarczy).
Rozłóż makaron na miseczki, dodaj mięso z warzywami i sosem z patelni.