poniedziałek, 18 maja 2015

Chana masala z raitą

Chana masala z raitą – bardzo smaczne, sycące i aromatyczne danie kuchni indyjskiej
1 łyżka oleju roślinnego
1 cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka mielonej kolendry
2 łyżeczki kminu
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1 łyżka kurkumy
1 szczypta goździków mielonych
3 świeże pomidory, obrane i pokrojone
100 ml wody
200g ciecierzycy
1 doniczka świeżej kolendry

ciecierzyce moczymy 8-12 h wymieniamy wodę na wywar warzywny i gotujemy ok 1h
przyprawy wrzucamy na olej, dodajemy posiekaną cebule i czosnek, smażymy do zeszklenia, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (wcześniej obrane ze skórki) po 20 minutach dodajemy odcedzoną ciecierzycę, doprawiamy solą, i gotujemy jeszcze 5-10 minut
podajemy na ryżu polane lekko naszą polską mizerią  z jogurtu i ogórka z dodatkiem pieprzu kajeńskiego, i posypujemy świeża kolendrą