poniedziałek, 18 maja 2015

Cà chua nhồi thịt

Cà chua nhồi thịt,
Czyli po prostu, pomidory nadziewane, jest to swego rodzaju przystawka, ja jednak podaję to jako danie obiadowe, dodając do tego ziemniaki podsmażane na woku z dodatkiem świeżej papryki chili i szczypiorku.
składniki:
8 średniej wielkości pomidorów, najważniejsze aby były twarde.
4 grzyby mun
400-450g mielonej wieprzowiny.
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
posiekany szczypiorek (do posypania)
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki cukru brązowego (demerara)
1 łyżka czarnego pieprzu
W miseczce parzymy grzyby mun zalewając je wrzątkiem na 10-15 minut.
Pomidory rozcinamy w poziomie i wyciągamy z nich cały miąższ (nie wyrzucamy),
Siekamy grzyby na drobno i mieszamy z wieprzowiną, połowę posiekanej cebuli, czosnku, łyżką sosu rybnego, szczyptą soli oraz z łyżką mielonego czarnego pieprzu.
Powstałą masą nadziewamy pomidory dość ciasno.
W małym rondelku podgrzewamy 2 łyżki oleju, rzucamy resztę cebuli i czosnku, smażymy przez około minutę, dodajemy miąższ pomidorów, koncentrat pomidorowy, cukier, pozostały sos rybny, i gotujemy przez kilka minut na średnim ogniu.
Pomidory smażymy na patelni układając je mięsem do dołu, przez około 5 minut, po czym odwracamy je na drugą stronę i smażymy ok 3 minuty, przekładamy na talerz polewamy pomidory sosem, i posypujemy szczypiorkiem.