murgh makhani czyli indyjski butter chicken
pół szklanki orzeszków nerkowca
łyżka garam masala
łyżka roztartych w moździerzu nasion kolendry
jedna suszona pokruszona papryczka chili
2 ząbki czosnku
2cm startego imbiru
łyżka białego octu
2 łyżki przecieru pomidorowego
1/4 szklanki jogurtu
40g ghee
duża cebula
mała laska cynamonu
2 strąki kardamonu
łyżka słodkiej papryki
1/4 szklanki bulionu z kurczaka
pół puszki krojonych pomidorów
100ml śmietanki
500g filetów z udek kurczaka
Na mała patelnie wrzuć orzechy i kiedy tylko zaczyna brązowieć dorzuć
kolendrę, garam masala i chili – poczekaj, aż z patelni zaczną się
wydobywać aromaty. Wrzuć miksturę do blendera razem z jogurtem,
czosnkiem, imbirem, przecierem pomidorowym i octem. Zmiel na pastę.
Udka kurczaka zalej pastą i odstaw. Możesz to zrobić poprzedniego dnia, ale nie jest to konieczne.
W rondlu rozpuść ghee dodaj posiekana cebulę, rozbite strąki
kardamonu i cynamon. Gotuj kilka minut aż cebula zacznie brązowieć.
Dodaj kurczaka gotuj 10 minut uważając, żeby nie przypalić.
Teraz dodaj paprykę, pomidory, bulion z kurczaka. Gotuj na wolnym ogniu 45 minut.
Dodaj śmietankę i gotuj jeszcze kilka minut.