poniedziałek, 18 maja 2015

Tikka Masala chicken

Tikka Masala chicken

marynata:
1 szklanka jogurtu naturalnego 250 ml
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki zmielonego kminu
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżka startego świeżego imbiru
1/4 łyżeczki soli
3 piersi z kurczaka, pokrojone na małe kawałki
4 długie patyczki do nabijania szaszłyków

sos:
1 łyżka masła
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1 papryka jalapeno, drobno pokrojona
2 łyżeczki zmielonego kminu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki soli
1 puszka pomidorów bez skórki
1 szklanka śmietany
¼ szklanki posiekanej świeżej kolendry

przygotowanie:
W dużej misce zmieszaj jogurt, sok z cytryny, 2 łyżeczki kminu, cynamon, pieprz cayenne, czarny pieprz, imbir i 1/4 łyżeczki soli. Dodaj kurczaka, wymieszaj dokładnie, przykryj i włóż do lodówki na noc.
Rozgrzej grilla.
Jeśli korzystasz z patelni grillowej posmaruj delikatnie grill olejem. Nabij kurczaka z miski na patyczki, marynatę wylej. Grilluj szaszłyki przez około 5 minut na każdą stronę.
Rozpuść masło w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj czosnek i paprykę jalapeno i gotuj przez minutę. Dodaj kmin, słodką paprykę i 1/3 łyżeczki soli. Dodaj pomidory wraz z sosem i śmietanę. Gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje, przez około 20 minut. Dodaj ugrillowanego kurczaka i gotuj następne 10 minut.
Podawaj posypane świeżą kolendrą na ryżu.