Placek z Ligurii
Składniki:
• 15 g suchych drożdży instant lub 35 g drożdży świeżych
• 100 ml ciepłego mleka
• 600 g mąki
• 2 łyżeczki soli
• 4 łyżki oliwy
Nadzienie:
• 2 cebule
• 400 g pomidorów z puszki bez skórek
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 6 filecików anchois
• 12 czarnych oliwek
• oliwa z oliwek
Wykonanie:
Drożdże wsypać do kubka z ciepłym mlekiem, wymieszać. Mąkę przesiać do
dużej miski, dodać drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz 350 – 400 ml
ciepłej wody. Ciasto powinno być miękkie. Wyrabiać
przez 15 minut, przykryć złożoną kilka razy ściereczką i odstawić do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 i 1/2 – 2
godziny.
Cebulę obrać i pokroić na połówki a później w plasterki. Na patelni
rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, włożyć cebulę i smażyć przez 5 minut,
mieszając od czasu do czasu. Cebulę zeszklić, nie rumieniąc. Dodać
pokrojone pomidory, oregano, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez
kolejne 10 minut, aż sos stanie się gęsty i większość płynu odparuje.
Formę na ciasto z odpinaną obręczą, o średnicy 26 cm wysmarować oliwą,
wypełnić ją wyrośniętym ciastem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na
około 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na wierzchu ciasta
bardzo delikatnie, po łyżeczce rozłożyć ostygnięty sos pomidorowy,
odsączone z zalewy fileciki anchois i oliwki. Formę ustawić na kratce
i wstawić do nagrzanego piekarnika, w 1/3 jego wysokości od dołu, aby
spód placka również się zrumienił i był chrupiący zanim wierzch będzie
już odpowiednio upieczony. Piec przez 30 minut (lub dłużej gdyby spód
był jeszcze nie upieczony).