Hinduskie Bataty panch phoran z książki Gordona Ramsay’a Great Escape.
2 średnie słodkie ziemniaki
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka masła klarowanego lub rozpuszczonego masła
2 łyżki posiekanej kolendry
kawałek świeżego imbiru pociętego w zapałki do przybrania
przyprawa:
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka nasion kozieradki
1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka brązowej gorczycy
sposób przygotowania:
Przyprawy mieszamy ze sobą i odstawiamy.
Bataty obieramy, kroimy w kostkę 2×2 cm, i blanszujemy je przez 5 minut w gorącej wodzie.
Na woku podgrzewamy olej, dodajemy przyprawy, i gdy nasiona zaczną
pękać dodajemy ziemniaki. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż
ziemniaki lekko zbrązowieją.
Dodajemy masło, i smażymy aż wsiąknie w ziemniaki.
Podajemy posypane kolendrą i imbirem ciętym w zapałki.