poniedziałek, 18 maja 2015

Noodle Dan Dan

Noodle Dan Dan

250g chińskiego makaronu pszennego (można użyć cienkiego jedno jajecznego)
opcjonalnie jakaś zielenina np. pojedynczy bok choy
200g zmielonej wołowiny
3 suszone papryczki chili przełamane na pół z wyrzuconymi nasionami
pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego
3 łyżki kiszonej rzepy, ktorą można kupić pod nazwą Zha Cai
olej do smażenia

sos:
trochę wody która pozostała po odcedzeniu makaronu
łyżka sosu sojowego jasnego
łyżka sosu sojowego ciemnego
1/2 łyżeczki uprażonego na sucho na małej patelni i roztartego pieprzu syczuańskiego
1 lub dwie łyżki oleju chili

przygotowanie:
W woku rozgrzewamy olej, dodajemy papryczki chili i pieprz syczuański.  Smażymy aż zaczną pachnieć, dodajemy pikle i smażymy aż zrobią się gorące. Teraz wołowina, którą smażymy aż lekko zacznie brązowieć.
Makaron gotujemy według przepisu z paczki,  razem z zieleniną. Pamiętajmy o zostawieniu pół szklanki wody z odcedzania makaronu.
W miseczkach, w których będziemy podawać, mieszamy składniki sosu.
Dodajemy makaron i posypujemy smażoną wołowina. Jeśli całość wydaje nam się za sucha dodajemy wody.