Noodle Dan Dan
250g chińskiego makaronu pszennego (można użyć cienkiego jedno jajecznego)
opcjonalnie jakaś zielenina np. pojedynczy bok choy
200g zmielonej wołowiny
3 suszone papryczki chili przełamane na pół z wyrzuconymi nasionami
pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego
3 łyżki kiszonej rzepy, ktorą można kupić pod nazwą Zha Cai
olej do smażenia
sos:
trochę wody która pozostała po odcedzeniu makaronu
łyżka sosu sojowego jasnego
łyżka sosu sojowego ciemnego
1/2 łyżeczki uprażonego na sucho na małej patelni i roztartego pieprzu syczuańskiego
1 lub dwie łyżki oleju chili
przygotowanie:
W woku rozgrzewamy olej, dodajemy papryczki chili i pieprz syczuański.
Smażymy aż zaczną pachnieć, dodajemy pikle i smażymy aż zrobią się
gorące. Teraz wołowina, którą smażymy aż lekko zacznie brązowieć.
Makaron gotujemy według przepisu z paczki, razem z zieleniną. Pamiętajmy o zostawieniu pół szklanki wody z odcedzania makaronu.
W miseczkach, w których będziemy podawać, mieszamy składniki sosu.
Dodajemy makaron i posypujemy smażoną wołowina. Jeśli całość wydaje nam się za sucha dodajemy wody.