Kaczka po pekińsku
1 kaczka (ok 1,8-2kg)
1,8 l + 200(osobno) ml wrzątku
4 łyżki klarownego miodu
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
125 ml sosu hoisin
125 g cukru pudru
125 ml wody
świeży zielony ogórek lub marchewka pokrojona w paseczki do podania.
chińskie naleśniki, lub tortilla.
Kaczkę zlać wrzątkiem, osuszyć ręcznikiem papierowym, położyć na ruszcie i odstawić na kilka godzin.
Wymieszać miód z 200 ml wrzątku i sosem sojowym, posmarować kaczkę na
zewnątrz i od środka, odstawić na godzinę aby glazura wyschła.
powtarzać smarowanie aż skończy się glazura.
W małym rondlu rozgrzać olej, dodać sos hoisin, cukier i wodę, gotować
aż sos zgęstnieje, odstawić ostudzić i wstawić do lodówki.
Kaczkę piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 30 minut,
przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 20 minut, ponownie przewrócić i
piec jeszcze 20-30 minut.
Wyjąć kaczkę z piekarnika i odstawić na 20 minut, w międzyczasie
podgrzać naleśniki w garnku do gotowania na parze przez 5-7 minut.
Pokroić skórę i mięso w paseczki przybrać ogórkiem lub marchewką, podawać z naleśnikami i sosem.