przepis Krystiana szopki , szefa kuchni w hotelu Sheraton Poznań
Potrawka z dzika
- 0,75 kg oczyszczonego udźca z dzika
- 0,2 kg marchwi
- 0,1 kg selera
- 0,1 kg korzenia pietruszki
- 0,05 kg cebuli
- 0,001 kg natki pietruszki
- Sól, słodka papryka mielona,
- Pieprz i cukier
- Liśc laurowy
- Ziele angielskie
- Jałowiec
- 4 ząbki czosnku
- 150 ml wytrawnego, czerwonego wina
- 10ml ciemnego sosu sojowego
- 0,03 kg masła
- 20 ml oleju
- 0,5 kg mąki pszennej
- 0,25 kg mąki żytniej
- 0,1 kg cukru trzcinowego
- 0,005 kg proszku do pieczenia
- 0,5 litra ciemnego, karmelowego piwa
- 0,005 kg soli czosnkowej
- 0,06 kg masła
- 0,005 kg rozmarynu
Potrawka
Mięso kroimy w dużą kostkę i obsmażamy na mocno brązowy kolor. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a na koniec czosnek oraz słodką, mieloną paprykę. Smażymy 30 sekund i podlewamy czerwonym winem oraz 200 mililitrami wody, a następnie dusimy dodając ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec sól, pieprz, odrobinę cukru i ciemny sos sojowy.
Na maśle podsmażamy warzywa pokrojone w słupki i talarki. Po około godzinie duszenia mięsa, dodajemy do niego warzywa. Systematycznie podlewamy wodą, aż całość będzie miękka. Odparowujemy tak, żeby uzyskać niewielką ilość gęstego, intensywnego w smaku sosu i podajemy razem z chlebem piwnym.
Chleb piwny
Przesiewamy mąkę , dodajemy cukier, sól i proszek do pieczenia. Miieszamy wszystkie składniki, następnie wlewamy piwo i jeszcze raz mieszamy całość. Po wymieszaniu, ciasto powinno mięć dość kleistą konsystencję, nieco przypominającą kisiel. Forme do pieczenia chleba nacieramy masłem i wysypujemy tartą bułką. Ciasto przekładamy do foremki, polewamy wierzch stopionym masłem i posypujemy rozmarynem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190° C przez około 60 minut