poniedziałek, 18 maja 2015

Potrawka z dzika podawana z chlebem piwnym

Potrawka z dzika podawana z chlebem piwnym
przepis Krystiana szopki , szefa kuchni w hotelu Sheraton Poznań
Potrawka z dzika
  • 0,75 kg oczyszczonego udźca z dzika
  • 0,2 kg  marchwi
  • 0,1 kg selera
  • 0,1 kg korzenia pietruszki
  • 0,05 kg cebuli
  • 0,001 kg natki pietruszki
  • Sól, słodka papryka mielona,
  • Pieprz i cukier
  • Liśc laurowy
  • Ziele angielskie
  • Jałowiec
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 ml wytrawnego, czerwonego wina
  • 10ml ciemnego sosu sojowego
  • 0,03 kg masła
  • 20 ml oleju
Chleb piwny
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,25 kg mąki żytniej
  • 0,1 kg cukru  trzcinowego
  • 0,005 kg proszku do pieczenia
  • 0,5 litra ciemnego, karmelowego piwa
  • 0,005 kg soli czosnkowej
  • 0,06 kg masła
  • 0,005 kg rozmarynu

Potrawka
Mięso kroimy w dużą kostkę i obsmażamy na mocno brązowy kolor. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a na koniec czosnek oraz słodką, mieloną paprykę. Smażymy 30 sekund i podlewamy czerwonym winem oraz 200 mililitrami wody, a następnie dusimy dodając ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec sól, pieprz, odrobinę cukru i ciemny sos sojowy.
Na maśle podsmażamy warzywa pokrojone w słupki i talarki. Po około godzinie duszenia mięsa, dodajemy do niego warzywa. Systematycznie podlewamy wodą, aż całość będzie miękka. Odparowujemy tak, żeby uzyskać niewielką ilość gęstego, intensywnego w smaku sosu i podajemy razem z chlebem piwnym.
Chleb piwny
Przesiewamy mąkę , dodajemy cukier, sól i proszek do pieczenia. Miieszamy wszystkie składniki, następnie wlewamy piwo i jeszcze raz mieszamy całość. Po wymieszaniu, ciasto powinno mięć dość kleistą konsystencję, nieco przypominającą kisiel. Forme do pieczenia chleba nacieramy masłem i wysypujemy tartą bułką. Ciasto przekładamy do foremki, polewamy wierzch stopionym masłem i posypujemy rozmarynem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190° C przez około 60 minut