poniedziałek, 18 maja 2015

Aloo Gobi

Aloo Gobi

2 średniej wielkości ziemniaki, obrane i pokrojone w 2cm kostkę
0.5kg kalafior połamany na małe kawałki
3 średnie cebule, posiekane drobno
5cm imbiru obranego i pociętego na zapałki
2 obrane ze skóry pomidory, rozgniecione
1.5 łyżeczki kolendry zmielonej
mała suszona papryczka chili pokruszona
1/2 łyżeczki kurkumy
sól i pieprz do smaku
1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
1/2  łyżeczki zmielonego kminu
1/2 łyżeczki garam masala
Rozgrzej na średnim ogniu patelnię, wlej 3 łyżki oleju, dodaj ziemniaki, przewracaj i smaż aż zbrązowieją około 10 minut. Przełóż na papier kuchenny do odsączenia. Dodaj trochę oleju i podsmaż kalafiora też około 10 minut. Zdejmij kalafiora na papierowy ręcznik.
Na patelnie wrzuć teraz cebulę i smaż aż delikatnie zbrązowieje (10-12 minut) dodaj imbir i smaż jeszcze 2 minuty. Teraz dodaj pomidora i gotuj 5 minut. Dodaj kolendrę, paprykę chili, kurkumę sól i pieprz, gotuj minutę. Teraz dodaj ziemniaki i kalafiora i gotuj aż ziemniaki będą ugotowane. Dodaj garam masala, kmin i groszek. Gotuj jeszcze chwilę.