poniedziałek, 18 maja 2015

Kaczka „po polsku” pieczona z jabłkami

Kaczka:
1 kaczka, o wadze około 2 kg
1 łyżka suszonego estragonu
1 łyżka suszonego majeranku
sól i pieprz
1 łyżka oliwy extra vergine

Dodatki:
2 jabłka
słoiczek gotowej żurawiny
2 – 3 łyżki soku malinowego (syropu) lub konfitury malinowej

kluseczki do pieczeni:
3 jajka
1/2 szklanki (125 ml) gęstej kwaśnej śmietany 18% lub 12%
1 szklanka (250 ml) mąki pszennej
sól

Przygotowanie:
Kaczka: Mrożoną kaczkę najlepiej rozmrozić wkładając ją do lodówki na 24 godziny lub trzymać przez cały dzień w temp. pokojowej. Ze środka kaczki wyjąć podroby (można zamrozić i wykorzystać do innych potraw).
Kaczkę umyć, włożyć do garnka, dodać 1 łyżkę soli morskiej, zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na pół godziny, w międzyczasie raz kaczkę odwrócić. Wyjąć kaczkę z wody (słoną wodę wylać), mięso osuszyć, nożycami odciąć nadmiar skóry w okolicach dwóch otworów, kuperek też można odciąć.
Kaczkę natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i estragonem, wysmarować oliwą extra vergine. Do środka można włożyć 1 i 1/2 jabłka pokrojonego na ćwiartki z wykrojonymi gniazdami nasiennymi (lubię piec bez nadzienia, dzięki czemu kaczka ładnie i równomiernie się piecze). Kaczkę można od razu zacząć piec lub wstawić do lodówki na 2 – 3 godziny, maksymalnie na całą dobę. Przed pieczeniem kaczkę ocieplić do temperatury pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Kaczkę włożyć do żaroodpornego garnka (grzbietem do góry). Wstawić do nagrzanego piekarnika (na razie bez pokrywki) i piec przez 1/2 godziny. Następnie zamknąć garnek pokrywą, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 2 godziny. W połowie pieczenia przewrócić kaczkę na drugą stronę. Na pół godziny przed końcem pieczenia można włożyć pokrojone jabłka,.
Wyjąć kaczkę z garnka i od razu podawać. Odkroić udka, skrzydełka i piersi, ułożyć je na podgrzanych talerzach, można polać wytopionym tłuszczem wedle uznania.
Podawać z żurawiną wymieszaną z sokiem lub konfiturą malinową i kluseczkami.


kluseczki: Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, przesianą mąkę i szczyptę soli, wymieszać na gładką masę. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić. Gdy woda będzie wrzała nabierać łyżeczką do herbaty ciasto i wkładać bardzo szybko do wrzątku. Po włożeniu ostatniej porcji ciasta, odczekać 5 – 10 sekund i od razu odcedzić na sicie. Kluseczki gotowe są już do podania