poniedziałek, 18 maja 2015

Kurczak tandoori

Kurczak tandoori

1 kurczak
sok z cytryny
ząbek czosnku
2cm imbiru
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego chili
pół łyżeczki papryki
pół szklanki jogurtu
cytryna pokrojona w ćwiartki

Kruczka dzielimy na 8 kawałków, skrzydełka się do niczego nie przydadzą. Ściągamy skórę i robimy w każdym z kawałków kilka nacięć. Wrzucamy do miski i dodajemy sok z cytryny, wstępnie marynujemy 30 minut.
Składniki marynaty wraz z jogurtem wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko. Wszystko wkładamy do miski i marynujemy całą noc.
Piekarnik ustawiamy na maksymalną dostępną temperaturę 250-350 stopni. Kurczaka kładziemy na kratce i pieczemy 25-40 minut.