Kurczak tandoori
1 kurczak
sok z cytryny
ząbek czosnku
2cm imbiru
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego chili
pół łyżeczki papryki
pół szklanki jogurtu
cytryna pokrojona w ćwiartki
Kruczka dzielimy na 8 kawałków, skrzydełka się do niczego nie
przydadzą. Ściągamy skórę i robimy w każdym z kawałków kilka nacięć.
Wrzucamy do miski i dodajemy sok z cytryny, wstępnie marynujemy 30
minut.
Składniki marynaty wraz z jogurtem wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko. Wszystko wkładamy do miski i marynujemy całą noc.
Piekarnik ustawiamy na maksymalną dostępną temperaturę 250-350 stopni. Kurczaka kładziemy na kratce i pieczemy 25-40 minut.