4 łodygi selera naciowego
5 wyrośniętych szczypiorków
400g mięsa kurczaka bez kości
¼ szklanki oleju arachidowego
3 pokruszone papryczki chilli
1 łyżeczka niezmielonego pieprzu syczuańskiego
1 ½ łyżki pasty z bobu i chili (chili bean paste)
1 łyżka wina shaoxing
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
sól do smaku
2 łyżeczki oleju sezamowego
Potnij kurczaka na 2cm kostki.
Rozgrzej wok na ogniu, wlej olej i rozgrzej aż zacznie dymić. Dodaj kurczaka i smaż mieszając na dużym ogniu przez 4-5 minut.
Kurczak musi utracić większość w nim zawartej wody.
Zmniejsz ogień i dodaj papryczki i pieprz syczuański i smaż mieszając aż poczujesz aromaty przypraw.
Dodaj paste z bobu i chili i wymieszaj wszystko razem – kolor całości zmieni się na ciemno brązowy. Dodaj wino Shaoxing, sos sojowy i pół łyżeczki soli i smaż mieszając na średnim ogniu przez kolejne 10-15 minut aż z kurczaka wydobędzie się cała woda i będzie chrupiący.
Teraz dodaj warzywa i smaż mieszając około minuty aż zrobią się delikatnie miękkie. Spróbuj czy potrzeba więcej soli.
Zdejmij z ognia i dodaj oleju sezamowego i podawaj wciąż gorące z białym ryżem.