Tajskie Zielone Curry
1 i 1/2 szklanki (350ml) mleczka kokosowego
1 łyżka zielonej pasty curry(lub do smaku)
1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojonej na 2,5cm kawałki i zmiażdżonej
1 szklanka (240ml) bulionu z kurczaka
2 łyżki sosu rybnego
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki kurkumy
2 listki limonki kaffir, pokrojone na kawałki – mogą być mrożone lub suszone
500g filetów z kurczaka, pokrojonych w cienkie plastry
2 szklanki pędów bambusa
1/2 szklanki mrożonego groszku
2 duże pomidory, pokrojone w ósemki
15 listków tajskiej bazylii, przekrojonych na pół
świeża kolendra
Pędy bambusa, w plastrach lub słupkach, zalej wrzącą wodą i odstaw na 5 minut, odcedź.
W garnku o grubym dnie podgrzej 1/3 szklanki (80ml) mleczka kokosowego.
Gdy płyn zacznie bulgotać dodaj pastę curry i trawę cytrynową, gotuj przez 1 minutę.
Dodaj bulion, sos rybny, cukier, kurkumę i liście limonki. Doprowadź do wrzenia.
Dodaj kurczaka i gotuj, aż mięso stanie się białe (3 minuty).
Zmniejsz ogień do małego, wlej pozostałe mleko kokosowe i wrzuć pędy bambusa, groszek i pomidory.
Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3 minuty, aż warzywa będą gorące.
Nie pozwól by curry wrzało zbyt gwałtownie, aby nie ścięło się mleczko
kokosowe. Zdejmij z ognia, wmieszaj tajską bazylię. Podawaj przybrane
kolendrą.