poniedziałek, 18 maja 2015

Kaczka z owocami mango

Kaczka z owocami mango

2 średnio dojrzałe owoce mango
300ml bulionu z kurczaka
2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
3 łyżki oleju roślinnego
2 duże filety z piersi kaczki (ok 225g każdy)
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
1 por pokrojony w plasterki
świeżo posiekana pietruszka
Mango obrać i usunąć pestki. Owoce pokroić w paseczki. Połowę owoców i bulion zmiksować na gładko.
Kaczkę natrzeć czosnkiem i imbirem. W woku rozgrzać olej i smażyć piersi z obu stron.
Kaczkę zdjąć z woka zachowując olej.  Mięso przekładamy na ruszt ułożony w brytfannie i wstawiamy do piekarnika na grzanego na 220 stopni, na 20 minut.
W międzyczasie zmiksowane owoce, i bulion przelewamy do rondla, dodajemy ocet i sos sojowy.
Zagotować i trzymać na dużym ogniu mieszając aż odparuje połowa płynu.
Zachowany olej rozgrzać w woku, wrzucić pora pokrojonego w plastry, i resztę pokrojonego w plastry mango, smażyć mieszając przez około 1 minutę.
Przełożyć na talerze, nakładając na owoce pokrojoną upieczoną kaczkę, polać sosem, i posypać posiekaną pietruszka.