środa, 3 czerwca 2015

Seler naciowy z mieloną wołowiną po syczuańsku

Seler naciowy z mieloną wołowiną po syczuańsku

  • 300g selera naciowego
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 100g mielonej wołowiny
  • 1 ½ łyżki pasty z bobu i chili (chili bean paste)
  • 1 ½ łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru
  • jasny sos sojowy do smaku
  • 1 łyżeczka octu chinkiang
Usuń twarde włókna z selera i potnij go na 1 centymetrowe kostki. Zagotuj wodę w garnku i zblanszuj selera przez 30 sekund. Odsącz.
Rozgrzej wok na dużym ogniu, jak zacznie dymić wlać odrobinę oleju i rozprowadzić na ściankach (zapobiegnie to przywieraniu składników do ścianek woka). Wlej 3 łyżki oleju i podgrzej. Dodaj zmielone mięso, zamieszaj w celu oddzielenia się kawałków i smaż mieszając aż będzie gotowe. Dodaj pastę z bobu i chili i smaż mieszając przez chwilę, aż olej uzyska czerwony kolor. Dodaj imbir i smaż mieszając przez chwilę. Dodaj seler i kontynuuj smażenie nie przerywając mieszania aż seler będzie gorący. Dopraw sosem sojowym do smaku. Na końcu dodaj ocet i niezwłocznie podawaj.