Składniki na ciasto (takie, jak polskie pierogi):
– 2 szklanki białej maki
– 3/4 szklanki wody
– łyżka oleju (niekoniecznie)
– odrobina soli
Nadzienie:
– ¼ niewielkiej główki kapusty
– 2 cebule
– 1 marchewka (niekoniecznie)
– 2 – 4 ząbki czosnku
– kawałek świeżego imbiru
– zielona natka lub nasiona kolendry
– 2 małe, zielone papryczki chili (usuwamy ze środka nasiona aby były mniej ostre)
– curry, kumin, sol i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy. Wkładamy na ok. 30 min. do
lodówki, w tym czasie rozdrabniamy wszystkie warzywa na farsz (można je
drobno posiekać lub zetrzeć na tarce z dużymi oczkami), dodajemy
przyprawy i mieszamy. (Uwaga, tradycyjne indyjskie momo są bardzo ostre,
jeśli wolicie łagodniejszą wersję – wystarczy nie dodawać chili).
Ciasto rozwałkowujemy i tak, jak w przypadku polskich/ruskich, za
pomocą szklanki wykrawamy kółka o średnicy 6-10 cm. Za pomocą łyżki
wkładamy farsz na środek każdego kółka (nie za dużo, tak aby
pierożki się zlepiły) i zalepiamy w kształt sakiewki.
Momo gotujemy na parze (tradycyjnie – na lnianej ściereczce nad
garnkiem z gotującą się wodą) lub po prostu w osolonej wodzie jak
„swojskie” polskie pierogi.