Ciasto:
25 dag mąki pszennej
12 dag masła
1 łyżeczka soli
woda
Farsz:
Farsz:
25 dag mieszanego mięsa mielonego
20 dag cebuli
2 łyżeczki rodzynek
1 łyżeczka oliwy
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
1/2 łyżeczki soli
25 dag smalcu , lub olej do smażenia.
Przygotuj farsz: rodzynki sparz i osącz.
Cebulę posiekaj, przesmaż na oliwie. Dodaj mięso, smaż jeszcze przez
kilka minut. Wlej pół litra wody, duś mięso tak długo, aż cała woda
odparuje. Dodaj rodzynki i przyprawy. Szybko zagnieć ciasto z podanych
składników, dodając tyle zimnej wody, aby miało odpowiednią
konsystencję. Rozwałkuj je do grubości 1/2 cm, wytnij krążki o średnicy
10 cm. Łyżeczką nakładaj farsz i sklejaj jak pierogi. Smaż w rozgrzanym
smalcu z każdej strony na złoty kolor