piątek, 19 czerwca 2015

Empandas Mexican

 
Ciasto: 
25 dag mąki pszennej 
12 dag masła 
1 łyżeczka soli 
woda

Farsz:
 
25 dag mieszanego mięsa mielonego 
20 dag cebuli 
2 łyżeczki rodzynek 
1 łyżeczka oliwy 
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 
1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej 
1/2 łyżeczki soli 
25 dag smalcu , lub olej do smażenia.
 
Przygotuj farsz: rodzynki sparz i osącz. Cebulę posiekaj, przesmaż na oliwie. Dodaj mięso, smaż jeszcze przez kilka minut. Wlej pół litra wody, duś mięso tak długo, aż cała woda odparuje. Dodaj rodzynki i przyprawy. Szybko zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle zimnej wody, aby miało odpowiednią konsystencję. Rozwałkuj je do grubości 1/2 cm, wytnij krążki o średnicy 10 cm. Łyżeczką nakładaj farsz i sklejaj jak pierogi. Smaż w rozgrzanym smalcu z każdej strony na złoty kolor