środa, 3 czerwca 2015

Noodle z aromatyczną wołowiną


Noodle z aromatyczną wołowiną

 
  • 400g wołowiny na gulasz
  • 2 łyżeczki oleju do smażenia
  • 2 łyżki pasty chili bean (bób z chili)
  • kilka plasterków świeżego imbiru
  • laska cynamonu
  • jeden anyż gwiaździsty
  • łyżka wina Shaoxing (może być wytrawny wermut)
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • szczypiorek do przybrania
  • 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 1 czarny kardamon
  • 1l bulionu (gotujemy skrzydelka kurczaka z dymką i kawałkiem imbiru)
  • biały pieprz
  • spora porcja ugotowanego makaronu ryżowego

Potnij wołowinę na kostki 1cm. Wrzuć do garnuszka wołowine, zalej zimną wodą tak żeby przykryć mięso, zagotuj i zbierz szumowiny. Gotuj na małym ogniu.
W międzyczasie w woku rozgrzej olej i dodaj pasty z bobu i chili. Smaż moment aż olej zrobi się czerwony. Dodaj imbir cynamon i anyż gwiazdzisty i smaż aż aromaty wypełnią kuchnię.
Do woka dorzuć mięso razem z wodą, w ktorej się gotowało. Dodaj wszystkie pozostałe przyprawy. Gotuj na małym ogniu 2-3 godziny aż mięso będzie miekkie. Sos powinien się zredukować prawie do zera.
Do misek wlej gorący bulion, dopraw pieprzem i solą. Dodaj makaron ryżowy i na góre dodaj gulasz. Przybierz szczypiorkiem.