czwartek, 4 czerwca 2015

curry z fasoli Adzuki z pieczarkami

  • 250g fasolki adzuki
  • 250g pieczarek
  • olej do smażenia – 5 łyżek
  • 2 łyżeczki nasion kminu
  • laska cynamonu
  • duża cebula
  • zielona papryczka chili z pestkami lub bez, zależnie od upodobań
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 średnie pomidory bez skórki, posiekane
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • szczypta kurkumy
  • 1.5 łyżeczki soli
przygotowanie:
Fasolkę umyć i w niedużym garnku po dodaniu 1.5l wody zagotować. Zestawić z ognia i zostawić pod przykryciem godzinę, aż namoknie.
Pieczarki umyć i pokroic na plastry.
Na patelni rozgrzać olej na średnio dużym ogniu, wrzucić kmin, papryczkę chili i laske cynamonu. Posiekać cebule i czosnek i wrzucić na patelnię. Smażyć kilka minut aż cebula zacznie brązowieć, dodać pieczarki, smażyć aż zmiękną.
Dodać mieloną kolendrę, kurkumę, pomidory.
Smażyć 10 minut. Zestawić z ognia.
Zagotować fasolke i gotować około pół godziny.
Teraz dodać do fasolki sól i mieszaninę przypraw z pomidorami. Gotować na małym ogniu około pół godziny mieszając od czasu do czasu.
Przybrać kolendrą.