piątek, 26 czerwca 2015

pielmieni - syberyjskie

farsz:
300 g mięsa wołowego
300 g wieprzowiny
300 g baraniny
2 średnie cebule
sól, pieprz

ciasto:
500 g mąki
250 ml wody
2 łyżki oleju
sól

Przygotowanie:
Z mąki, wody, oleju oraz soli wyrabiamy ciasto na pierogi. Ma być elastyczne i gładkie. 
Zmielone mięso mieszamy z pozostałymi składnikami farszu i doprawiamy do smaku.

Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na płat grubości ok. 1 mm (cienko). Wycinamy metalową obręczą lub szklanką niewielkie kółka – ok. 4-5 cm średnicy. W środku każdego kółka umieszczamy kulkę farszu, zamykamy tak jak pieroga i skręcamy tworząc charakterystyczny kształt, przypominający swoim wyglądem kokosznik – tradycyjne rosyjskie nakrycie głowy.

Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 minut od momentu wypłynięcia.
W Rosji podają je maczane w occie, polane masłem, lub ze śmietaną.