300 g mięsa wołowego
300 g wieprzowiny
300 g baraniny
2 średnie cebule
sól, pieprz
ciasto:
500 g mąki
250 ml wody
2 łyżki oleju
sól
500 g mąki
250 ml wody
2 łyżki oleju
sól
Przygotowanie:
Z mąki, wody, oleju oraz soli wyrabiamy ciasto na pierogi. Ma być elastyczne i gładkie.
Zmielone mięso mieszamy z pozostałymi składnikami farszu i doprawiamy do smaku.
Z mąki, wody, oleju oraz soli wyrabiamy ciasto na pierogi. Ma być elastyczne i gładkie.
Zmielone mięso mieszamy z pozostałymi składnikami farszu i doprawiamy do smaku.
Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na płat grubości ok. 1 mm
(cienko). Wycinamy metalową obręczą lub szklanką niewielkie kółka – ok.
4-5 cm średnicy. W środku każdego kółka umieszczamy kulkę farszu,
zamykamy tak jak pieroga i skręcamy tworząc charakterystyczny kształt,
przypominający swoim wyglądem kokosznik – tradycyjne rosyjskie nakrycie
głowy.