wtorek, 16 czerwca 2015

Pierogi z serem pleśniowym

Pierogi z serem pleśniowym


  • 50 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • 35–40 dag sera z niebieską pleśnią (np. rokpol, roquefort)
  • strąk czerwonej papryki
  • 2–3 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych
  • duża garść zdrowych liści szpinaku
  • 1–2 łyżki tartej bułki
  • łyżka oleju
  • pieprz




  • Ciasto:
    Ugotowane ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę, wystudzić. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wlać stopione masło, wbić jajko, posolić i dokładnie wyrabiać ciasto. Gdy "odpocznie", uformować je w wałek.

    Farsz:
    Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, posiekać i smażyć 10 min. na oleju. Pod koniec dołożyć umyty, osuszony i posiekany szpinak.
    Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z przestudzoną papryką i szpinakiem oraz z orzechami. Jeśli trzeba, zagęścić farsz tartą bułką i doprawić pieprzem.

    Ciasto uformować w wałek. Odkrawać plasterki, rozgniatać na dłoni, nadziewać farszem, zlepiać pierożki i smażyć w głębokim tłuszczu.

    Podawać polane roztopionym masłem.