wtorek, 16 czerwca 2015

pierogi ze szpinakiem


 

  • Farsz
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g rozmrożonego lub świeżego szpinaku
  • 250 g sera feta
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soli (do gotowania pierogów)
  • odrobina oleju do polania pierogów
  •  
  • ciasto francuskie 
  •  
    1. Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić pokrojona w małą kostkę cebulę i czosnek, do cebulki dodać dobrze odsączony szpinak i chwilę smażyć.
    2. Szpinak wystudzić i dodać pokruszoną fetę. Doprawić solą, pieprzem i gałką, dokładnie wymieszać.
    3. Ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać z niego kwadraty o bokach 8-9 cm. Na każdym kawałku ciasta układać po łyżeczce farszu i zlepić brzegi.