pierogi ze szpinakiem
- Farsz
-
2 łyżki masła
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
500 g rozmrożonego lub świeżego szpinaku
-
250 g sera feta
-
sól i pieprz do smaku
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
1 łyżka soli (do gotowania pierogów)
-
odrobina oleju do polania pierogów
-
- ciasto francuskie
-
- Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić pokrojona w małą kostkę
cebulę i czosnek, do cebulki dodać dobrze odsączony szpinak i chwilę
smażyć.
- Szpinak wystudzić i dodać pokruszoną fetę. Doprawić solą, pieprzem i gałką, dokładnie wymieszać.
- Ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać z
niego kwadraty o bokach 8-9 cm. Na każdym kawałku ciasta układać po
łyżeczce farszu i zlepić brzegi.