- 1kg drobnych, równych ziemniaków
- 6 łyżek oleju
- 2 cebule drobno pokrojone
- łyżka posiekanego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego kminu
- 4 łyżeczki zmielonych zaiaren kolendry
- łyżeczka kurkumy
- szczypta pieprzu cayenne
- łyżeczka garam masala
- 3 średniej wielkosci pomidory bez skóry, posiekane
- 3/4 szklanki jogurtu
- 150ml śmietanki
- łyżka soli
Na patelnie wlej 5 łyżek oleju. Rozgrzej na dużym ogniu. Ziemniaki osusz papierem kuchennym i smaż przewracajac na patelni aż zrobią się złoto-brązowe, około 10 minut. Zdejmij z patelni. Dodaj resztę oleju i cebulę. Na średnim ogniu podsmaż cebulę aż zrobi się karmelowo-brązowa. Dodaj imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, garam masalę, pieprz cayenne i smaż jeszcze minutę.
Dodaj pomidory, jogurt, sól i ziemniaki. Ziemniaki muszą leżeć w jednej warstwie. Zmniejsz ogień i gotuj delikatnie 35 minut. Sos powinien zacząć kleić się do ziemniaków. Teraz dodaj śmietankę i sprawdź czy nie trzeba jeszcze dosolić.
na zdjęciu prócz ziemniaków : łosoś w cieście francuskim serwowany z białym masłem ā l’aneth - autorstwa Michela Roux (od roku chodził za mną ten łosoś i wreszcie nadarzyła się okazja do jego sporządzenia)