czwartek, 4 czerwca 2015

indyjskie ziemniaki w sosie jogurtowym

indyjskie ziemniaki w sosie jogurtowym

  • 1kg drobnych, równych ziemniaków
  • 6 łyżek oleju
  • 2 cebule drobno pokrojone
  • łyżka posiekanego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego kminu
  • 4 łyżeczki zmielonych zaiaren kolendry
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta pieprzu cayenne
  • łyżeczka garam masala
  • 3 średniej wielkosci pomidory bez skóry, posiekane
  • 3/4 szklanki jogurtu
  • 150ml śmietanki
  • łyżka soli
Obierz ziemniaki i włóż do miski z zimną wodą, zostaw na 10-30 minut aż stracą trochę skrobi.
Na patelnie wlej 5 łyżek oleju. Rozgrzej na dużym ogniu. Ziemniaki osusz papierem kuchennym i smaż przewracajac na patelni aż zrobią się złoto-brązowe, około 10 minut. Zdejmij z patelni. Dodaj resztę oleju i cebulę. Na średnim ogniu podsmaż cebulę aż zrobi się karmelowo-brązowa. Dodaj imbir, kurkumę, kmin, kolendrę, garam masalę, pieprz cayenne i smaż jeszcze minutę.
Dodaj pomidory, jogurt, sól i ziemniaki. Ziemniaki muszą leżeć w jednej warstwie. Zmniejsz ogień i gotuj delikatnie 35 minut. Sos powinien zacząć kleić się do ziemniaków. Teraz dodaj śmietankę i sprawdź czy nie trzeba jeszcze dosolić.



na zdjęciu prócz ziemniaków : łosoś w cieście francuskim serwowany z białym masłem ā l’aneth - autorstwa Michela Roux (od roku chodził za mną ten łosoś i wreszcie nadarzyła się okazja do jego sporządzenia)