Cepeliny
Ciasto:
- 1,5 kg mączystych ziemniaków (typ kulinarny C)
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
Farsz mięsny:
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 cebula
- 1 jajko
- 6 ząbków czosnku
- łyżka suszonego majeranku
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
Połowę ziemniaków gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę.
Resztę ścieramy na drobnej tarce i
wyciskamy przez ściereczkę. Wyciśnięty płyn odstawiamy na kilka minut, a
potem zlewamy, zostawiając na dnie osiadły krochmal. Następnie dodajemy
krochmal do zmielonych ziemniaków razem ze startymi ziemniakami.
Dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajka, solimy i zagniatamy ciasto.
Mięso mieszamy z posiekaną cebulą,
wbijamy jajko, dodajemy zgnieciony z solą czosnek, majeranek, doprawiamy
obficie pieprzem, mieszamy.
Z ciasta formujemy na dłoni placek, kładziemy nań porcję farszu, zwijamy, formując wrzecionowatą kluchę wielkości mandarynki.
Gotujemy partiami w osolonym wrzątku ok. 10 minut. Podajemy okraszone skwarkami ze słoniny lub boczku.