piątek, 26 czerwca 2015

Cepeliny

Ciasto:

  • 1,5 kg mączystych ziemniaków (typ kulinarny C)
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól

Farsz mięsny:

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 6 ząbków czosnku
  • łyżka suszonego majeranku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

  • Połowę ziemniaków gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę.
    Resztę ścieramy na drobnej tarce i wyciskamy przez ściereczkę. Wyciśnięty płyn odstawiamy na kilka minut, a potem zlewamy, zostawiając na dnie osiadły krochmal. Następnie dodajemy krochmal do zmielonych ziemniaków razem ze startymi ziemniakami.
    Dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajka, solimy i zagniatamy ciasto.
    Mięso mieszamy z posiekaną cebulą, wbijamy jajko, dodajemy zgnieciony z solą czosnek, majeranek, doprawiamy obficie pieprzem, mieszamy.

    Z ciasta formujemy na dłoni placek, kładziemy nań porcję farszu, zwijamy, formując wrzecionowatą kluchę wielkości mandarynki.

    Gotujemy partiami w osolonym wrzątku ok. 10 minut. Podajemy okraszone skwarkami ze słoniny lub boczku.