wtorek, 7 lipca 2015

Wątróbka z dzika w sosie śmietanowo-pomidorowym

Wątróbka z dzika w sosie śmietanowo-pomidorowym
 
800 g wątróbki z dzika

5 dużych cebul

500 ml śmietany (słodkiej albo kwaśnej)

100 g koncentratu pomidorowego

200 g pikantnego keczupu

przyprawy: sól, pieprz, majeranek

mleko do wymoczenia wątróbki

mąka pszenna do obtoczenia wątróbki

masło klarowane albo smalec do smażenia

Wątróbkę umyj, osusz papierowym ręcznikiem, oczyść z błon i żył. Pokrój na centymetrowe plastry, przełóż do głębokiego naczynia i zalej zimnym mlekiem. Odstaw na pół godziny albo dłużej.
Cebule obierz i pokrój w piórka. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane albo smalec i zeszklij cebulę, następnie przełóż ją do sporego garnka.
Wątróbkę wyłów z mleka i osusz, obtocz w mące i smaż partiami przez minutę z każdej strony na porządnie gorącym tłuszczu. Usmażoną przełóż do garnka, osól, oprósz pieprzem i majerankiem (ważne! przypraw dopiero po usmażeniu, bo inaczej wątróbka będzie twarda).
Wymieszaj śmietanę z keczupem i koncentratem pomidorowym. Miksturą zalej wątróbkę z cebulą i duś od zagotowania przynajmniej przez 10 minut. Na koniec, jeśli jest taka potrzeba, dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Przepis pochodzi z forum łowieckiego.