Wątróbka z dzika w sosie śmietanowo-pomidorowym
800 g wątróbki z dzika
5 dużych cebul
500 ml śmietany (słodkiej albo kwaśnej)
100 g koncentratu pomidorowego
200 g pikantnego keczupu
przyprawy: sól, pieprz, majeranek
mleko do wymoczenia wątróbki
mąka pszenna do obtoczenia wątróbki
masło klarowane albo smalec do smażenia
Wątróbkę umyj, osusz papierowym ręcznikiem, oczyść z błon i żył.
Pokrój na centymetrowe plastry, przełóż do głębokiego naczynia i zalej
zimnym mlekiem. Odstaw na pół godziny albo dłużej.
Cebule obierz i pokrój w piórka. Na dużej patelni rozgrzej masło
klarowane albo smalec i zeszklij cebulę, następnie przełóż ją do sporego
garnka.
Wątróbkę wyłów z mleka i osusz, obtocz w mące i smaż partiami przez
minutę z każdej strony na porządnie gorącym tłuszczu. Usmażoną przełóż
do garnka, osól, oprósz pieprzem i majerankiem (ważne! przypraw dopiero
po usmażeniu, bo inaczej wątróbka będzie twarda).
Wymieszaj śmietanę z keczupem i koncentratem pomidorowym. Miksturą
zalej wątróbkę z cebulą i duś od zagotowania przynajmniej przez 10
minut. Na koniec, jeśli jest taka potrzeba, dopraw do smaku solą,
pieprzem i majerankiem.
Przepis pochodzi z forum łowieckiego.