sobota, 18 lipca 2015

Pizza - cztery pory roku

  • sos pomidorowy (przepis 1, przepis 2)
  • starty żółty ser (ja użyłem mozzarelli)
  • 5 łyżek kukurydzy z puszki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2-3 pomidorki koktajlowe
  • kilka plasterków boczku lub szynki
  • kilka zielonych oliwek
  • kilka kaparów
  • 2-3 pieczarki
  • 1 cebula
  • ciasto
Wyrośnięte ciasto przenieś na blachę i uformuj z niego dłońmi placek o pożądanym kształcie, a następnie posmaruj je sosem pomidorowym.
Ciasto z sosem pomidorowym posyp startym żółtym serem.
Następnie na każdej ćwiartce ułóż inne dodatki. Ja proponuję na jednej ułożyć cienko pokrojone pieczarki lekko skropione oliwą oraz kilka kaparów(lub oliwek). Na kolejnej ćwiartce ułóż pokrojoną w paseczki paprykę oraz połówki pomidorów koktajlowych. Trzecia ćwiartka to miejsce na pokrojony w cienkie paski boczek lub szynkę i krążki cebuli. Czwarta część ugościć powinna kukurydzę i oliwki.
Tak przygotowaną pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni C i piecz przez 12-15 minut do czasu, aż spód pizzy zacznie się rumienić.