Ragout z dzika
-
450 g mięsa dzika nadającego się do duszenia, okrojonego z tłuszczu i pokrojonego na małe kawałki
-
2 cebule
-
1 kawałek cynamonu
-
250 ml czerwonego wina
-
15 jagód jałowca, lekko zmiażdżonych
-
4 listki laurowe
-
4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
-
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
-
1 marchewka, posiekana
-
1 łodyga selera naciowego, posiekana
-
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
-
1 łyżeczka octu balsamicznego
-
300 ml wywaru wołowego
-
10 g suszonych borowików, starannie wypłukanych
-
listki z kilku gałązek świeżych ziół (rozmarynu, szałwii, oregano lub natki pietruszki), grubo posiekane
-
sól i pieprz
- Włożyć mięso do miski. Dodać posiekaną cebulę, cynamon, wino,
jałowiec, listki laurowe, czosnek i pieprz do smaku. Przykryć i
marynować w lodówce całą noc, a najlepiej dwa dni.
- Wyjąć mięso z marynaty i wysuszyć
papierowymi ręcznikami. Przecedzić marynatę i odstawić. Posiekać resztę
cebuli. Rozgrzać oliwę w naczyniu żaroodpornym. Wrzucić mięso i lekko
obrumienić ze wszystkich stron. Dodać cebulę, marchewkę i selera
naciowego. Smażyć 3–4 minuty, aż warzywa nieco zmiękną.
- Dodać marynatę, pomidory z sokiem, ocet,
wywar, grzyby i zioła. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do
wrzenia, przykryć i dusić około 2 godzin, aż mięso zmięknie.