sobota, 18 lipca 2015

Ragout z dzika

  • 450 g mięsa dzika nadającego się do duszenia, okrojonego z tłuszczu i pokrojonego na małe kawałki
  • 2 cebule
  • 1 kawałek cynamonu
  • 250 ml czerwonego wina
  • 15 jagód jałowca, lekko zmiażdżonych
  • 4 listki laurowe
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 marchewka, posiekana
  • 1 łodyga selera naciowego, posiekana
  • 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 300 ml wywaru wołowego
  • 10 g suszonych borowików, starannie wypłukanych
  • listki z kilku gałązek świeżych ziół (rozmarynu, szałwii, oregano lub natki pietruszki), grubo posiekane
  • sól i pieprz
  • Włożyć mięso do miski. Dodać posiekaną cebulę, cynamon, wino, jałowiec, listki laurowe, czosnek i pieprz do smaku. Przykryć i marynować w lodówce całą noc, a najlepiej dwa dni.
  • Wyjąć mięso z marynaty i wysuszyć papierowymi ręcznikami. Przecedzić marynatę i odstawić. Posiekać resztę cebuli. Rozgrzać oliwę w naczyniu żaroodpornym. Wrzucić mięso i lekko obrumienić ze wszystkich stron. Dodać cebulę, marchewkę i selera naciowego. Smażyć 3–4 minuty, aż warzywa nieco zmiękną.
  • Dodać marynatę, pomidory z sokiem, ocet, wywar, grzyby i zioła. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić około 2 godzin, aż mięso zmięknie.