sobota, 18 lipca 2015

Kurczak z papryką i pepperoni

350g mięsa z piersi kurczaka
1/2 łyżeczki soli
1 białko ubite
2 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki oleju roślinnego
2 ząbki czosnku zmiażdżone
1 cm laski świeżego imbiru startego
1 czerwona papryka bez pestek pokrojona w kostkę
1 zielona papryka bez pestek pokrojona w kostkę (opcjonalnie)
2 świeże czerwone papryki chili posiekane
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka wytrawnego sherry lub chińskiego wina ryżowego
1 łyżka octu winnego

kurczaka pokroić w kostkę i włożyć do miski, dodać sól, białko, mąkę kukurydzianą i łyżkę oleju całość wymieszać.
Rozgrzać pozostały olej w woku wrzucić czosnek, imbir i smażyć przez 30 sekund.
dorzuć kawałki kurczaka i smażyć mieszając przez 2-3 minuty na brązowy kolor.
dopdać paprykę chili , sos sojowy, sherry, ocet winny, i smażyć przez 2-3 minuty.
przełożyć na półmisek i podawać.