- 20 dag czerwonych porzeczek
- 15 dag czarnych porzeczek
- 4 filety z piersi kaczki (po 25 dag)
- 4 dag masła
- po 150 ml czerwonego wina i bulionu mięsnego
- 2 listki laurowe
- łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz
Porzeczki umyć i widelcem zdjąć z łodyżek. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Masło roztopić na patelni i smażyć mięso 8 minut – najpierw od strony skórki. Odwrócić i smażyć kolejne 8 minut.
Przyprawić solą, pieprzem, owinąć folią aluminiową i odstawić na 10 minut. Zagotować wino, wlać bulion, włożyć listki laurowe i ziarna pieprzu i zagotować. Mąkę rozprowadzić odrobiną wody.
Porzeczki i cukier dodać do bulionu z winem. Wymieszać z rozprowadzoną mąką i zagotować. Kaczkę pokroić w plastry i podawać z gorącym sosem.
środa, 8 lipca 2015
Pierś kaczki z porzeczkami
Pierś kaczki z porzeczkami