środa, 8 lipca 2015

Pierś kaczki z porzeczkami

Pierś kaczki z porzeczkami

  • 20 dag czerwonych porzeczek
  • 15 dag czarnych porzeczek
  • 4 filety z piersi kaczki (po 25 dag)
  • 4 dag masła
  • po 150 ml czerwonego wina i bulionu mięsnego
  • 2 listki laurowe
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz

    Porzeczki umyć i widelcem zdjąć z łodyżek. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Masło roztopić na patelni i smażyć mięso 8 minut – najpierw od strony skórki. Odwrócić i smażyć kolejne 8 minut.
    Przyprawić solą, pieprzem, owinąć folią aluminiową i odstawić na 10 minut. Zagotować wino, wlać bulion, włożyć listki laurowe i ziarna pieprzu i zagotować. Mąkę rozprowadzić odrobiną wody.
    Porzeczki i cukier dodać do bulionu z winem. Wymieszać z rozprowadzoną mąką i zagotować. Kaczkę pokroić w plastry i podawać z gorącym sosem.