piątek, 17 lipca 2015

Chana masala z raitą

1 łyżka oleju roślinnego
1 cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane

1 łyżka mielonej kolendry
2 łyżeczki kminu
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1 łyżka kurkumy
1 szczypta goździków mielonych
3 świeże pomidory, obrane i pokrojone
100 ml wody
200g ciecierzycy
1 doniczka świeżej kolendry

ciecierzyce moczyć 8-12 h wymieniamy wodę na wywar warzywny i gotujemy ok 1h

przyprawy wrzucamy na olej, dodajemy posiekaną cebule i czosnek, smażymy do zeszklenia, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (wcześniej obrane ze skórki) po 20 minutach dodajemy odcedzoną ciecierzycę, doprawiamy solą, i gotujemy jeszcze 5-10 minut

podajemy na ryżu polane lekko naszą polską mizerią z jogurtu i ogórka z dodatkiem pieprzu kajeńskiego, i posypujemy świeża kolendrą.