1 łyżka oleju roślinnego
1 cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka mielonej kolendry
2 łyżeczki kminu
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1 łyżka kurkumy
1 szczypta goździków mielonych
3 świeże pomidory, obrane i pokrojone
100 ml wody
200g ciecierzycy
1 doniczka świeżej kolendry
ciecierzyce moczyć 8-12 h wymieniamy wodę na wywar warzywny i gotujemy ok 1h
przyprawy
wrzucamy na olej, dodajemy posiekaną cebule i czosnek, smażymy do
zeszklenia, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (wcześniej obrane ze
skórki) po 20 minutach dodajemy odcedzoną ciecierzycę, doprawiamy solą,
i gotujemy jeszcze 5-10 minut
podajemy
na ryżu polane lekko naszą polską mizerią z jogurtu i ogórka z
dodatkiem pieprzu kajeńskiego, i posypujemy świeża kolendrą.