Ciast
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka masła lub oleju
- 1 jajko (roztrzepane)
- około 1 szklanki ciepłej wody
Farsz
- 1 torebka kaszy gryczanej ugotowanej w mleku lub wodzie
- 1/2 kg sera białego
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanej mięt
- sól, pieprz
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut). Przykryć ściereczką. Przygotować farsz.
Ugotowaną kaszę wymieszać z białym serem, jajkiem oraz miętą jeśli jest używana. Doprawić solą.
Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać brzegi w pierogi. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotować do miękkości, przez około 3 minuty. Można sprawdzić czy ciasto jest już miękkie, odławiając jednego pieroga na łyżkę cedzakową i dotykając palcem.
Pierogi zaraz podawać ze śmietaną, posypać solą i pieprzem do smaku. Pierożki można też odsmażać na rozgrzanej patelni z tłuszczem.