Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami
Składniki:
200 g kaszy gryczanej
150 g boczku wędzonego
250 g cebuli
2 jajka gotowane na twardo
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
400 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżeczki margaryny
1/2 szkl. wody letniej
200 g boczku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
Farsz:
Kaszę ugotuj na sypko. Wędzony boczek kroimy w kostkę i wysmażamy.
Cebulę oczyszczamy, siekamy, dodajemy do boczku, szklimy. Jajka kroimy w
kostkę. Mieszamy wszystkie składniki farszu, doprawiamy do smaku solą i
pieprzem. Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy dołek, wbijamy
żółtko, wlewamy margarynę, solimy i wyrabiamy ciasto dolewając wodę. Następnie wałkuję ciasto na grubość 2-3 mm i
wycinamy krążki. Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczkę farszu i
zlepiam brzegi. Wkładam do osolonego wrzątku i od wypłynięcia na wierzch
gotujemy przez 5 minut.
Skwareczki:
Surowy boczek kroimy w słupki, wysmażamy, dodajemy czosnek, doprawiamy
majerankiem, solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażymy uważając, żeby
czosnek się nie przypalił.
Polewamy pierogi.