wtorek, 16 czerwca 2015

Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami

 Dzyndzałki z hreczką i skwareczkami

Składniki:
200 g kaszy gryczanej
150 g boczku wędzonego
250 g cebuli
2 jajka gotowane na twardo
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
400 g mąki pszennej
1 żółtko
2 łyżeczki margaryny
1/2 szkl. wody letniej
200 g boczku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku


Farsz:
Kaszę ugotuj na sypko. Wędzony boczek kroimy w kostkę i wysmażamy. Cebulę oczyszczamy, siekamy, dodajemy do boczku, szklimy. Jajka kroimy w kostkę. Mieszamy wszystkie składniki farszu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy dołek, wbijamy żółtko, wlewamy margarynę, solimy i wyrabiamy ciasto dolewając wodę. Następnie wałkuję ciasto na grubość 2-3 mm i wycinamy krążki. Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiam brzegi. Wkładam do osolonego wrzątku i od wypłynięcia na wierzch gotujemy przez 5 minut.
Skwareczki:
Surowy boczek kroimy w słupki, wysmażamy, dodajemy czosnek, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażymy uważając, żeby czosnek się nie przypalił.
Polewamy pierogi.