wtorek, 16 czerwca 2015

Pierogi z pomidorami, papryką i cukinią

Pierogi z pomidorami, papryką i cukinią



  • gotowe rozwałkowane ciasto francuskie (ok. 45 dag).
  • 1 czerwona papryka
  • 3 pomidory 
  • 1-2 małe cukinie
  • 2 cebule
  • 10 dag startego cheddara
  • łyżka oliwy
  • łyżka ziołowej przyprawy śródziemnomorskiej lub włoskiej
  • po łyżeczce posiekanej kolendry i bazylii
  • pieprz
  • sól

    Warzywa umyć. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego. Pomidory sparzyć, obrać. Cebulę i resztę warzyw pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie, doprawić solą, pieprzem i ziołową przyprawą.

    Wymieszać farsz z zieleniną i cheddarem. Nałożyć na kwadraty (8–9 cm) ciasta, złożyć je po przekątnej, zlepić brzegi trójkątnych pierożków. Upiec na jasnozłoty kolor (ok. 20 min w 200°C.)