- 350 g cienkiego makaronu
- 2-3 liście laurowe
- 2-3 kiełbasy chorizo pokrojone w plastry
- 1 cebula posiekana
- 1 zielona papryka
- 4-5 ząbków czosnku posiekanych
- 350 ml passaty pomidorowej
- 350 ml gorącego wywaru z kurczaka
- 1/4 łyżeczki kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki łagodnego chili mielonego
- szczypta suszonego oregano
- 350g startego sera
- 2 łyżki świeżej kolendry posiekanej
Makaron ugotować w osolonym wrzątku z liśćmi laurowymi, odcedzić wyrzucić liście laurowe. opłukać makaron aby pozbyć się zbędnej skrobi, pozostawić aż obcieknie.
usmażyć chorizo na patelni, kiedy zacznie się rumienić dodać cebulę, paprykę i czosnek.
smażyć aż warzywa staną się miękkie. dodać passatę, wywar, kminek, chili, i oregano, zdjąć z ognia.
Wrzucić makaron do gorącego sosu i przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać i wyrównać powierzchnię łyżką, następnie posypać warstwą startego sera.
piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15-20 minut aż wierzch się lekko zrumieni.
podawać posypane siekana kolendrą.
sobota, 16 stycznia 2016
Sucha zupa z makaronem
Dziś przepis kuchni meksykańskiej.