sobota, 16 stycznia 2016

Sucha zupa z makaronem

Dziś przepis kuchni meksykańskiej.




  • 350 g cienkiego makaronu
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 kiełbasy chorizo pokrojone w plastry
  • 1 cebula posiekana
  • 1 zielona papryka
  • 4-5 ząbków czosnku posiekanych
  • 350 ml passaty pomidorowej
  • 350 ml gorącego wywaru z kurczaka
  • 1/4 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki łagodnego chili mielonego
  • szczypta suszonego oregano
  • 350g startego sera
  • 2 łyżki świeżej kolendry posiekanej


    Makaron ugotować w osolonym wrzątku z liśćmi laurowymi, odcedzić wyrzucić liście laurowe. opłukać makaron aby pozbyć się zbędnej skrobi, pozostawić aż obcieknie.
    usmażyć chorizo na patelni, kiedy zacznie się rumienić dodać cebulę, paprykę i czosnek.
    smażyć aż warzywa staną się miękkie. dodać passatę, wywar, kminek, chili, i oregano, zdjąć z ognia.
    Wrzucić makaron do gorącego sosu i przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać i wyrównać powierzchnię łyżką, następnie posypać warstwą startego sera.
    piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15-20 minut aż wierzch się lekko zrumieni.
    podawać posypane siekana kolendrą.