Składniki
12 sztuk
- ok. 150 g ciasteczek oreo
- 500 g zmielonego twarogu
- 250 g ricotty lub mascarpone
- 2/3 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 1 jajko
Dekoracja
- 50 g białej czekolady
- owoce: mango, marakuja, granat, ewentualnie brzoskwinie z puszki i świeże kiwi
- listki mięty
Przygotowanie
- Przygotować formę na 12 muffinów i wypełnić ją papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Ciasteczka zgrubnie posiekać na desce i włożyć do papilotek.
- Zmielony twaróg włożyć do miski, dodać ricottę lub mascarpone, cukier, budyń (w proszku) i cukier wanilinowy oraz skórkę z pomarańczy, zmiksować na jednolitą masę na małych obrotach miksera lub wymieszać dokładnie łyżką. Dodać jajko i znów zmiksować tylko do połączenia się składników.
- Masę wyłożyć na ciasteczka do wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15 minut do ścięcia się masy. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
- Wierzch posmarować roztopioną białą czekoladą, ułożyć obrane i pokrojone mango, dodać nasiona granatu, polać marakują i udekorować listkami mięty.