sobota, 16 stycznia 2016

Cieciorka w tamaryndowym sosie

  • puszka cieciorki 400ml
  • 2cm bryłka pulpy tamaryndowej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża pokrojona drobno cebula
  • ząbek czosnku posiekany
  • szczypta kurkumy
  • szczypta zmielonej papryczki chili
  • 1 duży pomidor posiekany na kawałki
  • 1cm posiekanego imbiru
  • łyżeczka grama masala
  • łyżeczka ziaren kminu
do przybrania:
  • pocięta na plasterki szalotka lub dymka
  • czerwona lub zielona papryczka chili drobno pocięta
Wrzuć tamarynd do szklanki i zalej 100ml wrzątku, odstaw na 15 minut.
Na średniej patelni na oleju usmaż cebulę aż bedzie brązowa około 15 minut, nie przypal. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Dodaj kurkumę, chili, pomidory i imbir. Zmniejsz ogień do małego i gotuj aż olej zacznie się oddzielać od sosu.
Dodaj przetarty sos z tamaryndu i zalewę z cieciorki, gotuj 15 minut.
Upraż ziarna kminu.
Dodaj cieciorkę, garam masala, uprażone ziarna kminu i gotuj na małym ogniu jeszcze 10 minut. Sprawdź czy nie potrzeba dodać doli i podawaj przybrane chili i dymką.