- puszka cieciorki 400ml
- 2cm bryłka pulpy tamaryndowej
- 3 łyżki oleju
- 1 duża pokrojona drobno cebula
- ząbek czosnku posiekany
- szczypta kurkumy
- szczypta zmielonej papryczki chili
- 1 duży pomidor posiekany na kawałki
- 1cm posiekanego imbiru
- łyżeczka grama masala
- łyżeczka ziaren kminu
- pocięta na plasterki szalotka lub dymka
- czerwona lub zielona papryczka chili drobno pocięta
Na średniej patelni na oleju usmaż cebulę aż bedzie brązowa około 15 minut, nie przypal. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 2 minuty. Dodaj kurkumę, chili, pomidory i imbir. Zmniejsz ogień do małego i gotuj aż olej zacznie się oddzielać od sosu.
Dodaj przetarty sos z tamaryndu i zalewę z cieciorki, gotuj 15 minut.
Upraż ziarna kminu.
Dodaj cieciorkę, garam masala, uprażone ziarna kminu i gotuj na małym ogniu jeszcze 10 minut. Sprawdź czy nie potrzeba dodać doli i podawaj przybrane chili i dymką.