Składniki na ciasto:
- 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej
- 150 g miękkiego masła
- 150 g drobnego cukru
- 6 dużych jajek, osobno białka i żółtka
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masło
zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do gładkości.
Kolejno i powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Wsypać
przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka
ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej
mikstury.
Ciasto
przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w
temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut (nawet krócej, do tzw. suchego
patyczka). Ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty.
Można
również upiec osobnno 3 blaty, każdy blat piecze się
około 12 minut i nie ma problemu z przekrojeniem ciasta na 3 równe
części ;)
Syrop do nasączenia blatów:
- 75 ml soku z wiśni (może być z kompotu, może być syrop z wiśni z puszki)
- 75 ml likieru wiśniowego
Wymieszać.
Masa wiśniowa:
- 150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 ml likieru wiśniowego
- 700 g wiśni świeżych, zamrożonych (po odsączeniu wody) lub z kompotu, syropu, itp.
Ponadto:
- około 750 ml - 1 L śmietany kremówki (30%) na przełożenie i ozdobienie
- 4 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Wykonanie tortu
Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem (50 ml). Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć (kolejne 50 ml), wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskając, nasączyć (ostatnie 50 ml).
Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami (mogą być czereśnie koktajlowe) oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.
Wykonanie tortu
Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem (50 ml). Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć (kolejne 50 ml), wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskając, nasączyć (ostatnie 50 ml).
Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami (mogą być czereśnie koktajlowe) oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.