Lasagne z dynią i ricottą
Składniki
-
1/2 kg dyni obranej
-
2 łyżki oliwy z oliwek
- 7 arkuszy lasagne
-
około 30 g masła
-
2 gałązki szałwii (około 1/3 szklanki listków)
-
1/2 łyżeczki papryki w proszku (pikantnej i wędzonej lub słodkiej z dodatkiem odrobiny ostrej)
-
szczypta gałki muszkatołowej
- 125 g sera ricotta lub zmielonego twarogu
-
30 g tartego Parmezanu
-
12 łyżek płynnej śmietanki kremowej 30% lub 18%
- 3 - 4 plasterki (40 g) suszonej szynki (np. parmeńskiej), pokrojonej w kosteczkę
Przygotowanie
-
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię umyć, pokroić (razem ze
skorupą) na 3 kawałki, posmarować 1 łyżką oliwy z oliwek, ułożyć na
blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 25 - 30 minut.
-
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, włożyć płaty lasagne, a po 30
sekundach wyłowić je łyżką cedzakową i ułożyć na blacie lub ściereczce
kuchennej jeden obok drugiego.
-
Na patelni rozgrzać połowę masła i włożyć listki szałwii. Smażyć na
małym ogniu przez około minutę, aż staną się chrupiące (uważać, aby
masło nie przypaliło się), pod koniec dodać resztę masła.
-
Upieczoną dynię przestudzić, usunąć pestki wraz z otoczką, wybrać
miąższ ze skorupy i pokroić go w kostkę. Miąższ dyni włożyć do miski,
doprawić papryką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Delikatnie
połączyć z serem ricotta (lub twarogiem), Parmezanem i śmietanką
(pozostawić po 2 łyżki Parmezanu i śmietanki i wymieszać je w oddzielnej
miseczce).
-
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Naczynie żaroodporne
wysmarować niewielką ilością masła szałwiowego (bez szałwii), dno i boki
wyłożyć płatami lasagne (można przyciąć nożyczkami), wyłożyć połowę
nadzienia dyniowego, połowę pokrojonej szynki i połowę szałwii wraz z
masłem.
-
Ułożyć kolejną warstwę płatów lasagne, wyłożyć resztę nadzienia
dyniowego, resztę szynki i szałwii (pozostawić 2 łyżki masła z kilkoma
listkami szałwii na wierzch). Położyć ostatnią warstwę płatów ciasta, a
na wierzchu rozprowadzić mieszankę odłożonej śmietanki i Parmezanu z
dodatkiem masła szałwiowego (listki szałwii odłożyć). Skropić 1 łyżką
oliwy z oliwek i wstawić do piekarnika na 18 - 20 minut (piec na złoty
kolor). Po upieczeniu udekorować odłożonymi listkami szałwii.