poniedziałek, 28 września 2015

Lasagne z dynią i ricottą

Składniki

  • 1/2 kg dyni obranej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 7 arkuszy lasagne
  • około 30 g masła
  • 2 gałązki szałwii (około 1/3 szklanki listków)
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku (pikantnej i wędzonej lub słodkiej z dodatkiem odrobiny ostrej)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 125 g sera ricotta lub zmielonego twarogu
  • 30 g tartego Parmezanu
  • 12 łyżek płynnej śmietanki kremowej 30% lub 18%
  • 3 - 4 plasterki (40 g) suszonej szynki (np. parmeńskiej), pokrojonej w kosteczkę 

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dynię umyć, pokroić (razem ze skorupą) na 3 kawałki, posmarować 1 łyżką oliwy z oliwek, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 25 - 30 minut.
  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę, włożyć płaty lasagne, a po 30 sekundach wyłowić je łyżką cedzakową i ułożyć na blacie lub ściereczce kuchennej jeden obok drugiego.
  • Na patelni rozgrzać połowę masła i włożyć listki szałwii. Smażyć na małym ogniu przez około minutę, aż staną się chrupiące (uważać, aby masło nie przypaliło się), pod koniec dodać resztę masła.
  • Upieczoną dynię przestudzić, usunąć pestki wraz z otoczką, wybrać miąższ ze skorupy i pokroić go w kostkę. Miąższ dyni włożyć do miski, doprawić papryką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Delikatnie połączyć z serem ricotta (lub twarogiem), Parmezanem i śmietanką (pozostawić po 2 łyżki Parmezanu i śmietanki i wymieszać je w oddzielnej miseczce).
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować niewielką ilością masła szałwiowego (bez szałwii), dno i boki wyłożyć płatami lasagne (można przyciąć nożyczkami), wyłożyć połowę nadzienia dyniowego, połowę pokrojonej szynki i połowę szałwii wraz z masłem.
  • Ułożyć kolejną warstwę płatów lasagne, wyłożyć resztę nadzienia dyniowego, resztę szynki i szałwii (pozostawić 2 łyżki masła z kilkoma listkami szałwii na wierzch). Położyć ostatnią warstwę płatów ciasta, a na wierzchu rozprowadzić mieszankę odłożonej śmietanki i Parmezanu z dodatkiem masła szałwiowego (listki szałwii odłożyć). Skropić 1 łyżką oliwy z oliwek i wstawić do piekarnika na 18 - 20 minut (piec na złoty kolor). Po upieczeniu udekorować odłożonymi listkami szałwii.